Історія кафедри
1874 р.
У місті Сміла при Цукровому заводі за ініціативи його директора Миколи Черіковського створюються класи, а пізніше - заводське училище для підготовки робітників
1884 р.
У місті Сміла на базі училища Смілянського Цукрового заводу створюються Смілянські технічні класи для підготовки фахівців-процесників цукрового виробництва. Першим куратором Технічних класів був директор заводу, талановитий інженер, винахідник, однин із основоположників наукових шкіл з процесів виробництва цукру Микола Черіковський.
1884...1929 р.
В Смілянських технічних класах проводиться підготовка фахівців-механіків цукрових виробництв. Смілянські технічні класи реформуються у Середнє хіміко-технічне училище, технікум Цукрової промисловості і в 1929 році - у Смілянський цукровий інститут.
1929 р.
На базі Смілянського цукрового інституту створено Київський інститут цукрової промисловості - основу кафедри.
1931 р.
Кафедра починає працювати у новому приміщенні інституту.
1933 р.
До КТІП приєднуються механічні факультети Воронізького хіміко-технологічного інституту харчової промисловості, Білоцерківського сільськогосподарського інституту, Полтавського інституту технології м'яса, а також кондитерський, ферментний і спиртовий інститути. Завдяки цьому кафедра розширює кількість спеціальностей і починає готувати інженерів-механіків дял всіх галузей харчової промисловості. Кафедрою керував фахівець у галузі процесів і обладнання виробництва спирту професор Олександр Кіров. Розпочинається підготовка науковців через аспірантуру.
1940 р.
Кафедрою керує професор Гліб Знаменський. В кінці 1940 року кафедра отримує назву машин і апаратів харчових виробництв.
1941...1944 р.
Частина науковців кафедри призвана до війська. Частина викладачів і студентів працюють в евакуації - спочатку на базі Воронізького технологічного інституту, пізніше - Бійського цукрового заводу.
1944 р.
Кафедра повертається із евакуації та отримує назву спеціального обладнання.
1954 р.
Кафедра працює під керівництвом професора Всеволода Стабнікова, який є фундатором науки з процесів та апаратів харчових виробництв. Кафедрою активно велись дослідження масообмінних процесів.
1957 р.
Кафедрою завідує професор Володимир Попов, основним напрямом наукових досліджень якого були теплові процеси в апаратах харчових виробництв.
1960 р.
Завідувач кафедри - доцент Микола Бузикін, відомий як талановитий організатор навчального процесу та практик.
1966 р.
Розпочалася підготовка інженерів-механіків для молочної та м'ясної промисловості.
1974 р.
Кафедра отримує назву машин і апаратів харчових виробництв. Очолює кафедру лауреат Державної премії в галузі науки і техніки, професор Володимир Аністратенко.
1976 р.
Вперше у інституті впроваджується навчальне телебачення.
1978 р.
Вперше у інституті на кафедрі створюється лабораторія мембранних апаратів для розділення харчових середовищ.
1980 р.
Кафедрі машин і апаратів харчових виробництв, першій в інституті, присвоєно звання зразкової.
1995 р.
Розпочинається підготовка, а у 2000 р. - перший випуск спеціалістів для фармацевтичної та мікробіологічної промисловості.
1996 р.
Кафедру машин і апаратів харчових виробництв об'єднано з кафедрою машин і апаратів хлібопекарських, макаронних та кондитерських виробництв.
1998 р.
Професорам Володимиру Аністратенку та Віталію Тарану за цикл робіт з ректифікації спирту присуджено Державну премію України в галузі Науки і техніки.
1998 р.
Кафедрою починає керувати д.т.н., професор, заслужений працівник освіти України Віталій Таран.
2011 р.
Кафедра отримує назву машин і апаратів харчових та фармацевтичних виробництв.
2013 р.
Кафедрою починає керувати д.т.н., професор Олександр Гавва.
2015 р.
Кафедра розширює перелік спеціальностей і починає готувати фахівців у галузі видавництва, поліграфії, комп'ютерних технологій дизайну та виготовлення упаковки.
НАВЧАННЯ НА КАФЕДРІ МАШИНИ І АПАРАТИ ХАРЧОВИХ ТА ФАРМАЦЕВТИЧНИХ МАШИН МАЄ РЯД ІСТОТНИХ ПЕРЕВАГ,
ОСНОВНІ З НИХ:
високоякісна освіта та міжнародне визнання диплому забезпечується викладанням дисциплін аналогічних до тих, які викладаються у вузах ЄС;
можливе продовження навчання в магістратурі, аспірантурі, докторантурі;
співпраця з провідними вітчизняними та міжнародними організаціями у питаннях розроблення, впровадження і належного функціонування систем управління операторів ринку харчової промисловості та операційного вдосконалення виробничих процесів, стандартизації, сертифікації та оцінки відповідності, підприємствами з виробництва харчових продуктів, органами сертифікації та оцінки відповідності, установами державного рівня з питань стандартизації, сертифікації та акредитації;
забезпечення сучасною матеріально-технічною базою для проведення лабораторних занять та виконання наукових досліджень;
набуття студентами досвіду розроблення систем управління якості та безпечності харчових продуктів, операційного вдосконалення технологічних процесів – Lean-виробництва харчової продукції;
набуття студентами досвіду розроблення нормативної документації;
участь у міжнародних конференціях з питань якості і безпечності харчових продуктів;
працевлаштування як студентів, так випускників на передових підприємствах харчової та фармацевтичної галузі, провідних фірмах та організаціях з розроблення та впровадження систем управління якістю та безпечністю на підприємствах харчової промисловості, операційного вдосконалення технологічних процесів, а також у сфері стандартизації і сертифікації, органах з оцінки відповідності та акредитації, випробувальних лабораторіях;
на освітніх програмах «Інжиніринг харчових та біотехнологічних виробництв», «Комп'ютерні технології дизайну та виготовлення упаковки» практикується організація «гостьових лекцій» від провідних фахівців України з впровадження систем якості та безпечності та практиків з підприємств харчової промисловості («Бюро Верітас Сертифікейшн Україна», ДП «Укрметртестстандарт», «Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів», ДП «Український науково-дослідний центр проблем стандартизації, сертифікації та якості», «Lean-інститут Україна”, ТОВ «Перший столичний хлібозавод» тощо);
викладачі кафедри мають практичний досвід у царині експертизи харчових продуктів, брали участь у роботі національної комісії Кодекс Алиментаріус, пройшли стажування за кордоном;
кафедра машини і апарати харчових та фармацевтичних виробництв активна у соцмережі Fасеbоок – група «Безпека харчування» функціонує із 2014 року та налічує майже 4000 учасників.
НАШІ ВИПУСКНИКИ ЗАЙМАЮТЬ ТАКІ ПОСАДИ
Випускники кафедри є фахівцями актуальної на сьогодні спеціалізації із проєктування та експлуатації сучасного устаткування харчових та фармацевтичних виробництв без якого не можлива діяльність кожного переробного підприємства.
Наші випускники здобувши знання за освітніми програмами «Інжиніринг харчових та біотехнологічних виробництв» та «Комп'ютерні технології дизайну та виготовлення упаковки» займають посади в різноманітних організаціях та установах:
ПрАТ «Фоззі груп» – спеціаліст відділу експертизи;
Національне агентство акредитації України – фахівець відділу акредитації органів з інспектування;
Підприємство з іноземними інвестиціями ТОВ «БЮРО ВЕРІТАС УКРАЇНА» – фахівець з якості, стандартизації та сертифікації,
ПАТ «Миронівський Хлібопродукт» (ТМ «Наша Ряба», «Легко», «Фуагра») – директор з якості, інспектор з якості;
ДУ «Київський міський лабораторний центр МОЗ України» – технік з метрології;
Державний науково-дослідний інститут з лабораторної діагностики та ветеринарно-санітарної експертизи – головний фахівець з якості;
ПрАТ «Київський маргариновий завод» – лаборант хімічного аналізу;
ТОВ "Соєва фабрика Агропрод" – головний технолог;
ПАТ «Київська кондитерська фабрика «РОШЕН»» – молодший фахівець з якості.